Great Louisiana Quiz - Mardis Gras Tribes

Cheryl Gerber Photos

1. Pictured here are a group of kids who are part of the next generation of the New Orleans Mardi Gras Indians. Indian tribes can be seen several times during the year. Which is not one of those times?
A. Mardi Gras morning
B. The Sunday nearest St. Joseph’s Day
C. Jazz Fest
D. Thanksgiving

2. The mingling of blacks and American Indian culture is believed to trace back to slaves finding refuge from what group?
A. Choctaws
B. Cherokees
C. Sioux
D. Apaches

3. Early Mardi Gras Indians were influenced in their costume design by seeing this show come to town:
A. P.T. Barnum Circus
B. Dan Rice Horse Show
C. Plains Indians Showcase
D. Buffalo Bill Wild West Show

4. This town is the headquarters of the Coushatta Tribe of Louisiana.
A. Port Allen
B. Lacombe
C. Elton
D. Bordelonville

5. Prehistoric American Indian mounds are located near this town.
A. Gonzales
B. Bossier City
C. LeCompte
D. Lake Providence

6. There are four federally recognized tribes in Louisiana. Which one’s reservation is located the furthest north within the state?
A. Chitimacha
B. Coushatta
C. Jena Band of Choctaw
D. Tunica-Biloxi

7. Your friend wants to start his own tribe of Mardi Gras Indians. He has come up with four possible names. You have to tell him that three of those names are already taken. Which one is not?
A. Wild Tchoupitoulas
B. Yellow Pocahontas
C. Wild Magnolia
D. Raging Buffalos

8. Your friend also says that when he starts his tribe, he’ll introduce a new innovation by having a costumed young man go ahead of the tribe to search for other tribes so that the groups can mingle. Here again, he doesn’t know that that position already exists. What is it called?
A. Spy Boy
B. Warrior
C. Shadow Chief
D. Captain

9. American Indian mounds are also located on the grounds of this Baton Rouge area landmark.
A. State Capitol
B. Governor’s Mansion
C. LSU Campus
D. Southern University Campus

10. Choctaws were said to introduce this item, which is now a part of local cuisine.
A. Tabasco
B. Filé
C. Boudin
D. Cracklins


Answer this BONUS QUESTION and be eligible to win an overnight stay for two at the luxurious PARAGON CASINO RESORT: What casinos in Louisiana are owned by tribal communities? Where are they located? What are the names of the tribes?

Send in your answer on a postcard addressed to:

Louisiana Life Bonus Question
110 Veterans Blvd., Suite 123
Metairie, LA 70005



Two winners will be drawn from among the correct answers. Each will receive an overnight stay for two at the recently expanded and remodeled Paragon Casino and Resort in Marksville. Winners’ names will be announced in the May/June 2014 issue.  

For our SEPTEMBER/OCTOBER issue, the question was: In what Louisiana towns, and their parish, are there festivals dedicated to the food items: cochon de lait, strawberry, tamale, poke salad, gumbo, andouille, crab, shrimp.

The correct answer was:
Cochon de Lait –  Mansura (Avoyelles); Strawberry – Ponchatoula (Tangipahoa); Tamale – Zwolle (Sabine); Poke Salad – Blanchard (Caddo); Gumbo – Morgan City (St. Martin) or Chackby (Lafourche); Andouille – LaPlace (St. John the Baptist); Crab – Lacombe (St. Tammany); Shrimp – Delcambre (Vermilion/Iberia)

Winners were:
Cheri Holton of Bourg and
Jim & Bootsie McCoy of Shreveport
(Note: One other person qualified for the drawing but did not include his/her name and address.)


ANSWERS TO THE QUESTIONS:
1.D  2.A  3.D  4.C  5.D 6.C  7.D  8.A  9.C  10.B

SCORING
Score 10 points for each correct answer:
0-20 Consult your nearest library.
30-60 Begin by buying a good road map.
70-90 You should run for office.
100 You’re a candidate for a Ph.D. in Louisianaology.

You Might Also Like

The Wild West at the Time of Rex

Carnival’s formative years and the most dramatic period of the American West paralleled each other.

Krewes News

How Carnival has changed

Fleur de List

Our picks for Carnival's top 25 parades.

Interview with John Barry

The 2014 Krewe du Vieux king goes “Where the Vile Things Are.”

A Home Fit for a King

Kevin Kelly’s mansion is made for Mardi Gras.

Add your comment:

Latest Posts

SOFAB Institute Grand Opening

September 29, 2014

England Sings; Scotland Swings

The world dodged a crisis last week when the good people of Scotland voted to stay united with England.

Second Grade Stress

It's starting to get real, y’all.

A Second Look at CellarDoor

Table for one

Planning quality me-time to relax, rejuvenate and have fun.