Pictured here is a bayou near where it originates as a tributary of the Mississippi river at Donaldsonville. As it heads south, the bayou will become much wider and lined with shrimp boats. What is the bayou?

A. Teche
B. Grosse Tete
C. Lafourche
D. Contraband

 Voodoo rituals were once practiced, and occasionally still are, along this bayou in New Orleans:

A. Sauvage
B. Metairie
C. Laveau
D. St. John

 Your friend has a plan for his escape from the Houma city jail. After breaking out, he will head to the bayou and float downstream on a raft made of reeds. Which bayou goes through Houma?

A. Des Glaises
B. Vermilion
C. Teche
D. Terrebonne

 This town, known for its emerging arts scene, is located at the junction of Bayou Teche and Bayou Fuselier. St. Martin and St. Landry parishes also split it. What is the town?

A. Arnaudville
B. Homer
C. Eunice
D. Bordelonville

 Don’t tell the police, but once your friend’s escape from the Houma jail is complete, he plans to hide out along the same bayou once occupied by the pirate Jean Lafitte and his men. What bayou is that?

A. Bienvenue
B. Barataria
C. Bartholomew
D. Blue

 Although bayous are thought of as being uniquely Louisiana, which Texas city was founded along Buffalo Bayou?

A.  Dallas
B.  Beaumont
C.  Houston
D.  Orange

 With a navigable length of 125 miles, which bayou is Louisiana’s longest?

A. Lafourche
B. Terrebonne
C. Macon
D. Teche

 Two Louisiana bayous have the same name. That name is:

A. Bayou des Glaises
B. Bayou Petit Amite
C. La Rose Bayou
D. Bayou Plaquemine

 A wildlife refuge named after this bayou includes parts of Ouachita and Union parishes. What is the bayou?

A. D’Arbonne
B. St. Denis
C. Maringouin
D. Natchitcohes

 Your friend’s escape is foiled when he stops in Napoleonville, thinking that under the Napoleonic code, he cannot be arrested again for the same crime. As he gazes wistfully out from the Napoleonville jail, what is the nearest bayou?

A. Teche
B. Grosse Tete
C. Lafourche
D. Contraband


Answer this BONUS QUESTION and be eligible to win an overnight stay for two at the luxurious PARAGON CASINO RESORT: Four of Louisiana’s largest cities have “sister cities” across a river from them. Name the sister cities and the rivers that separate the towns.

Send in your answer on a postcard addressed to:
Louisiana Life Bonus Question
110 Veterans Blvd., suite 123
Metairie, La. 70005

Two winners will be drawn from among the correct answers. Each will receive an overnight stay for two at the recently expanded and re-modeled Paragon Casino Resort in Marksville. Winners’ names will be announced in the  September-October 2010 issue.

For this issue, the question was:
Either as an interim or elected Louisiana has had two female U.S senators and two female members of the U.S. House of Representatives. Who were they?

The correct answer was:
SENATE
Rose McConnell Long
Elaine Edwards
(Although the question implied past senators, current Sen. Mary Landrieu was also accepted.)

HOUSE
Catherine Long
Lindy Boggs

Winners were:
Mallorie Garrad of Ruston
Dan Peterson of Harvey

ANSWERS TO THE ABOVE QUESTIONS:
1.C   2.D   3.D   4.A   5.B   6. C   7.D   8.A   9.A   10.C

SCORING
Score 10 points for each correct answer:
0-20 Consult your nearest library.
30-60 Begin by buying a good road map.
70-90 You should run for office.
100 Candidate for a Ph.D. in Louisianaology n

You Might Also Like

Garden to Table

Breakfast Binge

Pancakes, crêpes and waffles

Neighborhood Funkiness

The Appetite Repair Shop, CellarDoor and The Franklin

DINING GUIDE

Read & Spin

Add your comment:

Latest Posts

Baby Mine

Her first day of school. My last time watching a kid of mine have her first day of school

Save the Dates!

Embracing It All

Fresh and Fast

Easy eats that help maximize your summer leisure time.

Memories and a Shake

A Napa earthquake and a New Orleans hurricane.