Great Louisiana Quiz: Louisiana Seafood

Pictured here is a sample of Louisiana seafood. Modern refrigeration and farming techniques have altered the seasons a bit, but we are traditionalists. The natural season of one of these seafoods is between September and April; the other between December and June. Which two are they?
A. Shrimp and crabs
B. Crawfish and oysters
C. Crabs and crawfish
D. Oysters and crawfish

This freshwater fish is also known as St. Peter’s fish because of a gospel passage referring to Peter catching a fish with a coin in its mouth. What is the species’ more common name?
A. Jordan fish
B. Thessalonian
C. Tilapia
D. Trigger fish

This town is known for its bounty of crawfish. What is it?
A. Des Allemands
B. Port Sulphur
C. Winnsboro
D. Bordelonville

Your friend is supposed to meet his former cellmate on the bridge at Breaux Bridge to go to the annual Crawfish Festival. The friend cannot remember the name of the bridge at Breaux Bridge, but it might help him to at least know the name of the bayou that the bridge crosses. What is it?
A. Bayou des Glaises
B. Bayou Lafourche
C. Bayou Teche
D. Bayou Rouge

With a name that includes several perch-like species, this fish is the subject of many tournaments and events throughout the state. What is it?
A. Bass
B. Gaspergou
C. Mullet
D. Catfish

Many South Louisiana oyster-harvesters have roots that trace back to this country:
A. Belgium
B. The Dominican Republic
C. The Philippines
D. Croatia

An annual Gulf fishing rodeo in Grand Isle is held in pursuit of this fish:
A. Marlin
B. Tarpon
C. Amberjack
D. Blue wahoo

This species is Louisiana’s native crab. What it is?
A. The red crab
B. The blue crab
C. The Creole crab
D. The Atchafalaya crab

Your friend and his former cellmate buddy have a business plan to catch redfish and sell them to restaurants. Unaware that redfish live in saltwater, the two assume they are found in the Red River. So as to avoid total humiliation, which one of the following is not located on the Red River?
A. Shreveport
B. Coushatta
C. Alexandria
D. Ruston

Some of the fancy restaurants in New Orleans serve this fish en papillote, or baked in a bag. Which is it?
A. Flounder
B. Sheepshead
C. Gar
D. Pompano

Answer this BONUS QUESTION and be eligible to win an overnight stay for two at the luxurious PARAGON CASINO RESORT: What are Louisiana’s four longest bayous and four biggest lakes?

Send in your answer on
a postcard addressed to:
Louisiana Life Bonus Question
110 Veterans Blvd., Suite 123
Metairie, LA 70005

Two winners will be drawn from among the correct answers. Each will receive an overnight stay for two at the recently expanded and remodeled Paragon Casino Resort in Marksville. Winners’ names will be announced in the September/October 2012 issue.

For our January/February issue, the question was: Name the oldest parade that marches either on Mardi Gras or closest to Mardi Gras in the following towns: Baton Rouge, Lafayette, Lake Charles, New Roads  and Shreveport.

The correct answer was:
Baton Rouge – Mystique; Lafayette – Gabriel; Lake Charles – Krewes; New Roads – Community Center; Shreveport – Gemini.

Winners were:
Arleen Orgeron of Broussard
Debra Brignac of Gonzales

ANSWERS TO THE ABOVE QUESTIONS:
1.D   2.C   3.A   4.C   5.A   6.D   7.B   8.B   9.D   10.D

SCORING
Score 10 points for each correct answer:
0-20 Consult your nearest library.
30-60 Begin by buying a good road map.
70-90 You should run for office.
100 You’re a candidate for a Ph.D. in Louisianaology.

You Might Also Like

Cam Jordan

10 Things to Do in New Orleans This Weekend

Our top picks for events happening in the weekend of July 25-27.

Renaissance Publishing Wins Big at Press Club Awards

The company won eight first place awards and multiple second and third place awards at the Press Club of New Orleans' Excellence in Journalism Awards.

Cool Drinks to Enjoy This Summer

Creative spins on the daiquiri and other cool drinks to try when it's hot.

6 Things To Do in New Orleans This Weekend

Our top picks for this weekend's events.

Add your comment:

Latest Posts

In Which Your Intrepid Reporter Moves and Eats at Mint

Eating at a place I’ve been meaning to visit for quite a while.

Tastes of Summer

Simple, fresh and local ingredients create the best treats of the season.

Strange, Wonderful and New Wines

New wines to try.

NOTMC scores with 'Travel and Leisure' distinction

An interview with Mark Romig, president and CEO of the New Orleans Tourism and Marketing Corporation (NOTMC)

City planners: Let the Deutsches Haus Look German

Making the case for architecture that doesn't "mesh well" with its surroundings