Edit ModuleShow Tags

Running for Governor

Great Louisiana Quiz in Louisianaology.

1. This poster is from Earl Long’s 1940 gubernatorial campaign. On it, he tried to evoke the memory of his assassinated brother Huey and also OK Allen who served out Huey’s term as governor after the former was elected to the U.S. Senate. Allen was seen as being the ultimate political puppet as controlled, from Washington, D.C., by Huey. What joking comment about Allen was credited to Earl Long?
A. Huey pulled the strings and OK danced.
B. OK called Huey each morning to see if it was all right to get up.
C. A leaf blew in to the governor’s office and OK signed it thinking it was legislation from Huey.
D. If Huey sniffed OK sneezed.

2. Who won the election of 1940?
A. Earl Long
B. Sam Jones
C. A.O. King
D. Jimmie Davis
 
3. Though as a member of congress Bobby Jindal represented the suburban New Orleans 1st congressional district, where was he born?
A. Baton Rouge
B. Shreveport
C. Monroe
D. Bordelonville

4. As a student, this former governor was the captain of LSU’s football team and, in 1893, played in the university’s first game against Tulane. Who was it?
A. Ruffin Pleasant
B. John Parker
C. Robert Kennon
D. Mike Tiger

5. Your friend says he wants to run for Justice of the Peace because he thinks that would put him in line to run for governor. You tell him to look again. Since 1972 six different individuals have served as governor. Of those, four held the same office at the time when they were first elected. What is it?
A. Attorney General
B. Mayor
C. Secretary of State
D. Member of Congress

6. One office that has clearly not been a stepping stone is Lieutenant Governor. In modern times only one person has been elected governor directly from being the sitting Lieutenant Governor. Who was it?
A.  Buddy Roemer
B.  Mike Foster
C.  Kathleen Blanco
D.  Bobby Jindal

7. This contemporary governor’s grandfather was governor from 1892- 1900.
A. Edwin Edwards
B. John McKeithen
C. Mike Foster
D. Dave Treen

8. Which governor wrote a book entitled My First Days in the White House?
A. Bobby Jindal
B. Edwin Edwards
C. Huey Long
D. Buddy Roemer

9. Which former governor’s son was, in 1910, appointed Chief Justice of the United States Supreme Court?
A. Edward Douglas White
B. Isaac Johnson
C. Henry Watkins Allen
D. Benjamin Franklin Flanders

10. Your friend decides that if he wants to be governor one day he should bone up on Louisiana history. He can’t decide which to read first, an essay on post-Reconstruction economic development or an account of Earl Long having dated a stripper. Just in case, what was the stripper’s name?
A. Westie Feliciana
B. Carroll East
C. Blaze Starr
D. Candy Barr
 



Answer this BONUS QUESTION and be eligible to win an overnight stay for two at the luxurious PARAGON CASINO AND RESORT:
At the time he was elected governor John McKeithen held this public office. What other governors held a similar position at the time they were elected?

Send in your answer on a postcard addressed to:

Louisiana Life Bonus Question
110 Veterans Blvd., Suite 123
Metairie, LA 70005
 

Two winners will be drawn from among the correct answers. Each will receive an overnight stay for two at the recently expanded and remodeled Paragon Casino and Resort in Marksville. Winners’ names will be announced in the November/December 2015 issue.
 

From our May/June issue, the question was:
Which town has been the home of the most post-Civil War governors; Winnfield or New Orleans? Name the governors from each.

The answer: Winnfield: Earl Long, Huey Long, OK Allen; from New Orleans there have been two: Louis Wiltz and Richard Leche.

Winners are: Debra Coyle of Pineville and Tommy Zentner of Monroe
 



ANSWERS
1.C  2.B  3.A  4.A  5.D  6.C  7.C   8.C  9.A  10.C

SCORING

Score 10 points for each correct answer:
0-20 Consult your nearest library.
30-60 Begin by buying a good road map.
70-90 You should run for office.
100 You’re a candidate for a Ph.D. in Louisianaology.

 

 

You Might Also Like

Where Are They Now?

From League Project to Community Pillar

JULIA STREET WITH POYDRAS THE PARROT

THE PURSUIT TO ANSWER ETERNAL QUESTIONS

Héritage

Preserving Healthy Habits

Héritage

Puppets: A Community Project

Héritage

Add your comment:

Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags
Edit ModuleShow Tags